A STEVIA:(magyarul: Jázminpakóca)
Gyógyító hatása és étkezési célokra történő felhasználása
A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak. Az Egyesült Államokban az élelmiszeripar területén történő felhasználását feloldották, ezért a Coca-Cola és a Pepsi Cola piacra dobta első Stevia tartalmú termékeiket. Kínában is nagy mennyiségben termesztik.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható.

Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen. Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, biztosítja az immunomodulációs, stressz ellenes, májvédő és gyulladás gátló hatásokat, visszaállítja az érrendszer periférikus mikro-keringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is. Táplálja az endorkrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet, stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését. A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt. Porok, cseppek vagy tabletták formájában beszerezhető Magyarországon is táplálék kiegészítőként, valamint több kozmetikai szer alapanyagaként is találkozhatunk vele.
A Jázminpakóca – „Édesfű” – a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, Dél Amerika déli részén Paraguay és Brazília őserdőiben honos, évelő, értékes növény. Ha valaki nagyon szereti az édes ízt, de cukorbeteg, nem akar kemikáliából készült édesítőszert fogyasztani és hízni sem akar, akkor az ő édesítőszere a Stevia.

A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek. Levét a guarani indiánok cukor helyett használják, a maté teát édesítik vele. De a Steviából nyert folyadékot alkalmazzák a sebek, vágási sérülések gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést.
Európába az 1800-as években került, de nem vált népszerűvé, mert a kertészeknek nem sikerült termesztésbe vonniuk. Elterjedése a II. Világháború cukorhiányának köszönhető. Néhány országban termesztik. Dugványról szaporíthatjuk. Egynyáriként, cserépben mi is nevelhetjük. Kertészetekben, Biopiacon beszerezhető.

Mi is a „Stevia”?
A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudianan Bertoni az egyik. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek.
Kisebb, bokrosodó, évelő lágyszárú, 60-90 cm magas, átellenesen elhelyezkedő fogazott levelekkel, szőrözött hajtásokkal. Fészekvirágzata fehér, csöves, váltivarú virágokból áll. Apró fehér virágait nyáron hozza. Hajtásainak, leveleinek édesítő tartalma a virágzást megelőzően a legmagasabb.
Megszárított, őrölt hajtásai, levelei használhatók.
Egyben - gyógynövény, édesítőszer, tartósítószer, bőrápolószer.

Mit tartalmaz?
- Ha pedig kivonják leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300x édesebb anyagot kapnak. (1 kg Stevia kristály előállításához 12 kg levélre van szükség.)
- Ásványi anyagokat – Ca, Mg, K, P, Zn, Fe, Co és Mn.
- Vitaminokat – A, C, E, P és
- Beta-karotint, Nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat, pektineket.

Mire jó?
Egyszerűen mindenbe, amibe egyébként cukrot tennénk.
A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!
Például Japánban vagy Brazíliában több évtizede használják ezt a növényt élelmiszerként, és mindmáig egyetlen káros hatást sem regisztráltak. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

És amúgy is több mindenre hasznos, Komoly kutatások nem csak a veszélytelenségét, hanem tucatnyi gyógyhatását is bebizonyították.

A Stevia javasolt a következő problémáknál:
• cukorbetegség,
• candidiozis,
• elhízás,
• allergiák,
• érelmeszesedés,
• magas vérnyomás,
• immunrendszeri megbetegedések,
• vérbetegségek,
• szájüreg problémák,
• vesebetegségek és
• emésztőrendszeri megbetegedések.
A Stevia harmonizálja szervezetünk egyes rendszereit is.
• Javítja a szövetek oxigénellátását.
• Normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését.
• Csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban.
• Biztosítja az immunomodulációs, stressz ellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat.
• Visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését.
• Semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat, radionukleidokat is.
• Táplálja az endorkrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet.
• Stabilizálja a vérnyomást, serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.

- Cukorbetegek is fogyaszthatják.
A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára ajánlott.
Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be.

- Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint):
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a Stevia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.
- Magas vérnyomás:
A tanulmányok tanúsága szerint a Stevia segít a magas vérnyomás csökkentésében.
- Gyulladások:
A Stevia meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.
- Bőrbetegségek:
Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a Steviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.
- Emésztés:
Teaként fogyasztva a Stevia hatékonyan javítja az emésztést, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.
Ráadásul fogyasztása nem hizlal, mivel a benne lévő - az édes ízt adó - glükozidok energiatartalma alacsony.
- Candida:
Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre.
Használata – egyszerű
Élő növény, szárítmány, por és csepp formában kapható.
- Egy levelet kell a hideg vagy meleg italhoz keverni, vagy főzés közben az edénybe dobni, s mivel a cukormolekula "hőálló", a főzés hatására sem csökken édessége.
- A Steviának nincsenek ellenjavallatai. Meghűlés ellen vagy egyszerűen édesítőszerként a Stevia mindenki számára javasolható korhatár nélkül.
- A Stevia magában is finom, de általában más teákkal szokták fogyasztani, viszont könnyű túlédesíteni, mert nagyon kevés kell belőle, ezért eleinte inkább készítsünk egy erős főzetet (egy púpozott evőkanálnyi egy pohár forró vízre, 10 perc múlva máris kész a napi adagunk). Ezt a teaalapot ízlés szerint lehet hozzáadni más teákhoz, müzlikhez, kásákhoz stb. A levélőrleményt használják süteményekbe, tortákba, piskótákba.... Kibírja a 200 fokos sütést. Ügyeljünk a mennyiségekre, mert könnyű túlédesíteni a termékeket vele.
- A Stevia folyékony kivonatát használják nem csak édesítőszerként, de kozmetikumként is, mert kiváló bőrregeneráló, ránctalanító, fertőtlenítő. Férfiak borotválkozás után szokták használni.