Goji bogyó (Lycium barbarum, ördögcérna, kínai farkasbogyó)


E különleges vörös bogyó, amelyet hagyományosan Kína Xingjiang és Ningxia tartományában termesztenek.(Mongóliában is termesztik, de nem olyan jó minőségű, mint amelyet a Ningxia tartományban termesztenek.) A Goji bogyót farkasbogyónak is hívják és már évezredek óta termesztik a Himalájánál a Sárga folyó völgyében.

A tradicionális kínai népi gyógyászat számos betegség gyógyítására használja mind a mai napig.

A Goji bogyó régóta számos ázsiai étel alapanyaga és köretként is használják.
Bokrai 1-3 m magasra nőnek. Mivel a bogyók törékenyek, általában csak a bokor finom rázásával szüretelik.
Ezt követően kiteszik a napra száradni, aminek következtében a mazsolához hasonló szárított gyümölcsöt kapnak.

Nemcsak eszik a Goji bogyót, hanem a levét is fogyasztják, különösen azokban a régiókban, ahol termesztik. Teába keverve is közkedvelt ital.

A Goji bogyó hihetetlenül tápláló. Napi ajánlott adagja 10-30 g, és ebben a mennyiségben súlyához képest több C vitamin van, mint a narancsban, több béta-karotin, mint a sárgarépában, és több vas, mint a sztékben.
A világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.

A béta-karotinról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.
A Goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.
Gazdag még poliszaharidokban is, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás.
És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő, valamint az immunrendszert erősítő hatása, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Az igazi Goji bogyó a Sárga folyó Völgyében terem. Az egyetlen hely a világon, ahol tökéletes az éghajlat, ásványi anyagokban gazdag a talaj, bőséges csapadék érkezik a Himalájáról.
100%-an természetes , tartalmazza a Sárga folyó völgy arany földjének kiváló minőségét, a Himaláján elolvadt hó vizét és a több mint 180 napig tartó színtiszta napsütést.
A Himaláján olvadó hóból táplálkozó Sárga Folyó („a folyók anyja") öntözi. Ez a tápanyagban gazdag lösz fennsík a Goji hazája.

A Goji bogyó virága:

A Goji bogyó szedése:



